De Schwäbische Alb

De Schwäbische Alb is een middelgebergte in Zuidwest-Duitsland en staat ook wel bekend als de Zwabische Jura. Het strekt zich uit over de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Dit gebied dat ooit onder zeeniveau lag, wordt nu gekenmerkt door schilderachtige landschappen. Rivieren hebben over duizenden jaren heen dalen en diepe valleien uitgesleten. Vandaag is het een paradijs voor natuur- sport- en cultuurliefhebbers. Het landschap bestaat uit uitgestrekte bossen, groene weiden en pittoreske plekjes. Je kan er heerlijk fietsen, wandelen en kastelen ontdekken!

Een betoverend en gevarieerd landschap onderweg naar Oostenrijk!

Het middelgebergte strekt zich uit van Tübingen in het noord-westen tot aan de Beierse grens in het zuid-oosten. Het heeft ongeveer een lengte van 220 kilometer en een gemiddelde breedte van 40 a 50 kilometer.  De hoogste berg van dit natuurgebied is de Lemberg met zijn 1015 meter hoogte. De Schwäbisch Alb kan grofweg opgedeeld worden in de Noorderlijke, de Centrale en de Zuiderlijke Alb. 

De Noorderlijke Alb

De Noorderlijke Alb in de omgeving van Tübingen en Reutlingen is algemeen zacht en glooiend. Uitgestrekte wouden, maar ook vruchtbare weiden en akkers typeren het landschap. In de valleien stromen schilderachtige rivieren die kronkelen tussen de groene heuvels.

 

De Centrale Alb

De Centrale Alb of het hart van de Schwäbische Alb strekt zich uit van oost naar west. Kenmerkend aan het midden van de Alb zijn de kalkstenen kliffen, diepe ravijnen en karstformaties. Hier zijn de hellingen minder vlak en dieper uitgesneden in het landschap. De rivieren delen het landschap op in plateaus. Deze afgevlakte heuvels zijn bedekt met bossen, weiden en rotsen.

 

De Zuiderlijke Alb

De Zuidelijke Alb bevindt zich aan de grens met Beieren. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogvlakten die begroeid zijn met grassen. Er is minder bos en meer open ruimte waardoor je meer weidse uitzichten hebt. 

 

Een geschiedenis die al begon in de grotten van de Schwäbische Alb

Van de Prehistorie tot de Romeinen

De regionen van de Schwäbisch Alb zijn al eeuwenlang bewoond. Prehistorische sporen en ook artefacten  die zijn teruggevonden zijn hier het bewijs van. In het dorpje Blaubeuren is het mogelijk om deze prehistorische geschiedenis te ontdekken. Na de eerste prehistorische oermensen, hebben Kelten dit land bewoond, gevolgd door de Romeinen. Zij hebben de eerste nederzettingen en wegen gebouwd. In Augsburg, Aalen en Tübingen zijn nog overblijfselen en musea te vinden die de Romeinse aanwezigheid hier kunnen aantonen.  

De Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werden er vele kastelen gebouwd op de talrijke heuveltoppen van de Schwäbische Alb. Het meest indrukwekkende kasteel is wellicht Burg Hohenzollern. Al deze burchten vormden het decor waarin heel wat vetes werden uitgevochten tussen rivaliserende vorsten. De streek speelde een belangrijke rol in de politieke en sociale ontwikkeling van het Heilig Roomse Rijk. 

De Reformatie

De Reformatie had een grote invloed op de inwoners van de Schwäbische Alb. In de 16de eeuw verspreidden de ideeën van Martin Luther zich snel in de streek. Dit leidde tot religieuze hervormingen waardoor kloosters en kerken werden omgevormd volgens de nieuwe protestantse leer.

De Industrialisering

In de 19de eeuw werd er plaats gemaakt voor de industrialisatie. Er volgde een economische groei en dit bracht heel wat veranderingen met zich mee voor de inwoners. Textiel en metaalindustrieën bloeiden op en steden zoals Ulm en Reutlingen werden belangrijke centra voor handel en nieuwe productieprocessen. 

De Wereldoorlogen

De Schwäbische Alb was ook van belang tijdens Wereldoorlog 1 en 2. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het landschap gebruikt voor de training van soldaten. De centrale ligging van de Alb zorgde ervoor dat het transport van soldaten en goederen vaak langs hier gebeurde.  In de Tweede Wereldoorlog ontstond er veel oorlogsindustrie in de Alb. De streek werd uitgerust met massale luchtafweergeschut om de industrie te beschermen. Dit kon echter niet beletten dat er heel wat dorpjes en steden gebombardeerd en verwoest werden na de veeltallige luchtaanvallen van de geallieerden.

Vandaag

Na de oorlogen werd er veel nadruk gelegd op de wederopbouw. Er kwam herstel van het cultureel erfgoed. Dit heeft ervoor gezorgd dat er vandaag vele mensen kunnen komen smullen van deze streek. Het is nu een populaire toeristische trekpleister waar iedereen kan komen genieten. Weelderige natuur, oude kastelen en burchten, kleine charmante dorpjes of coole steden wachten op jou om ontdekt te worden! 

Wandelkaart Schwäbische Alb

Reistafeltje voor kleine kinderen

raamstickers speciaal voor op reis

Onze adresjes in de Schwäbische Alb!

Reutlingen

Stad in de groene heuvels

Donautal

Groene canyon met een kabbelende Donau

Blaubeuren

Dorpje Blaubeuren vlakbij Ulm

Bis bald in de Schwäbische Alb!